JobAgents plattform

Hur fungerar JobAgent?

En guide för rekryterare.


Här finns en guide för jobbsökare

Streamar du musik?

Dom flesta är säkert överens om att matchning såsom den ser ut idag kommer att digitaliseras och förändras precis som alla andra branscher. Se till musikindustrin som exempel, för inte särskilt länge sedan så ifrågasatte varken du eller jag det absurda i att gå till en skivbutik och köpa Absolut Music för 179 kr.

 • Idag delar artister sin data via streamingtjänster som Spotify och jag som lyssnare kan enkelt hitta ny musik som passar för mig.
 • Imorgon är det du som är artisten/jobbsökaren som delar din data via vår streamingtjänst där ”lyssnaren” är rekryteraren eller företagen som enkelt hittar dig.

Du streamar musik, nu är det dags för rekryterare att kunna streama din karriärdata!

En sneak-peak på JobAgent® TalentAd och TalentBoard

Så vad är det vi har byggt?

När du ska sälja en cykel, båt eller vad som helst så finns en mängd marknadsplatser men när jag som arbetstagare vill göra mig tillgänglig för arbetsmarknaden saknas en specifik marknadsplats. Det är här JobAgent kommer in!

Vi brukar jämföra oss med Spotify men baserat på jobb istället för musik. Spotify är en gigantisk marknadsplats för artister, artisterna delar sin data (sina låtar) och musikälskare hittar låtarna. På samma sätt är JobAgent en marknadsplats men istället för att du delar din musik så delar du din information om dig själv – exempelvis vart du jobbat, dina skills, dina styrkor och vilka typer av jobb som du faktiskt är intresserad av.

All data ägs av dig som individ och du bestämmer själv vad som ska vara sökbart och vad du vill lägga i din annons om dig själv – vi kallar den för min TalentAd. Och nu kommer vi till det fina – gör precis vad du vill med din annons. Du kan dela den utanför JobAgent, du kan konvertera den till ett snyggt CV med en länk till dig själv. Samtidigt som du också är sökbar för arbetsgivare.

Så tänk dig in i det här: Du äger din data, du väljer vad som ska vara sökbart och vad du vill presentera i din annons om dig. Sen söker rekryterare och hittar dig baserat på information som faktiskt spelar roll. Rekryterare ansöker till dig och du kan välja om du är intresserad av jobbet eller inte. Så vi ser till att du är anonym och hemlig och du får avgöra vilken rekryterare som har det bästa erbjudandet. Ganska smart va?

Så vad kan du göra som jobbsökare i vår plattform?

Det är helt upp till dig vad du vill göra i plattformen, du kan välja att berätta om vart du tidigare jobbat, vilka skills du lärt dig eller varför inte bara göra en personlighetsbeskrivning som tar mindre än 1 min? Du har tre olika ”block” med information som du enkelt kan svara på i precis din takt.

Du har tre olika ”block” med information som du enkelt kan svara på i precis din takt:

 • Utforska din potential

Här har vi byggt en personlighetsbeskrivning som vi kallar för JobAgent® personality indicator. Du kan nog höra på namnet att den ger dig en indikation på hur du är som person. Du får helt enkelt svara på fem frågor om dig själv där du väljer påståenden som du tycker beskriver dig bäst. JobAgent® personality indicator grundar sig på vad som brukar kallas för femfaktormodellen. Det är den mest använda modellen för att beskriva personlighet och går ut på att människor kan beskrivas utifrån fem stora personlighetsdrag.

När du svarar på ett personlighetstest så brukar du få information baserat på dessa fem vilka är: Öppenhet (beskriver i princip hur intresserad du är av nya idéer och om du gillar att testa nya saker), Arbetsstil (beskriver mer eller mindre hur du förhåller dig till struktur, planering och såna saker), Extroversion (handlar om hur mycket energi du får av att träffa nya människor och om du gillar att exempelvis småprata), Kommunikationsstil (beskriver hur du vanligtvis kommunicerar med andra, om du exempelvis är väldigt mjuk i ditt sätt att uttrycka dig eller kanske mer direkt) och slutligen Stabilitet (denna handlar om hur du reagerar på stress och press och om du förbereder dig för vad som skulle kunna gå fel eller om du är mer happy-go-lucky).

Så i dom flesta personlighetstesterna så behöver du svara på kanske 100-250 frågor och i din rapport så ser du var du hamnar på dessa fem personlighetsdrag (ofta får du mycket mer än så men i stora drag så är det vad du kan läsa i din rapport). Men eftersom att JobAgent® är till för dig och eftersom att du äger din data då borde väl du få bestämma hur du beskriver dig själv? Därför utvecklade vi JobAgent® personality indicator som direkt visar upp dessa fem personlighetsdrag och så får du välja vad du känner igen dig själv mest med. Så baserat på fem frågor så ger vi dig din beskrivning av din personlighet. Och om du inte känner igen dig i dina resultat? Ja men då är det bara att svara på den igen, det är ju faktiskt dina resultat och vi tror att du vet bäst hur du är.

Du kan också svara på stora djupgående tester i vår plattform. Det är inte vi som byggt dessa utan våra partners har varit snälla nog att låta oss ge dom till dig. Här kan du svara på ett test som tar 15 min och beskriver ner på detalj om hur du är som person. Du kan ladda ner dina testresultat och verkligen grotta ner dig i hur du är och vad du borde tänka på och så vidare. Du kan också ladda ner en rapport som handlar om hur du är som ledare och här får du också tips och tricks. Utöver det så finns det även en mängd problemlösningstester som du kan svara på om du vill.

Tycker du att det verkar som om vi har mycket saker relaterade till din potential? Vad bra! För vi tycker nämligen att du ska ha möjligheten att beskriva dig själv utifrån hur du verkligen är, du är ju nämligen mer än din titel eller din utbildning. Du är ju du!

 • Din karriär

Här har vi lagt in all den info som handlar om vad du gjort och vad du kan. Du har möjligheten att berätta vilka jobb du har och har haft samt vilka skills du lärt dig. Du kan berätta om vilka språk som du behärskar och om du är duktig på att både skriva och att prata. Du kan lägga upp eventuella körkort, truckkort och certifikat av olika slag. Ja mer eller mindre klassisk karriärdata. Men det finns en twist här! Vi vet redan på förhand vilka jobb som är kopplade till olika skills. Det betyder att om du lägger in att du exempelvis jobbat som HR-assistent ja då antar vi att du troligtvis kan saker som att intervjua folk, hantera lönerapporter och sånt som HR-assistenter vanligtvis gör. Vad betyder det för dig då? Läs under vår AI så får du se =).

 • Vad du verkligen vill

Det här blocket handlar om vad som är viktigt för dig. Det kanske är vissa jobb som du är extra intresserad av eller en viss lön eller kanske att få jobba i en specifik stad? Du lägger helt enkelt upp vad som är viktigt för dig när det handlar om jobberbjudanden. Det här använder vi till att matcha dig med vad rekryterare erbjuder så att du får riktigt bra förslag. Dels kopplar vi det till 30 000+ jobbannonser så att vi kan skicka dig ett meddelande när en ny jobbannons kommer upp som matchar dina krav. Men något som är ännu viktigare är att vi matchar dina preferenser med rekryterares sökningar i vår databas. Det betyder helt enkelt att om du exempelvis vill jobba som säljare ja då blir du sökbar om en rekryterare söker efter just säljare.

Din Killer Pitch

Din killer pitch är en automatgenererad säljande text om dig själv. Dom flesta gillar nämligen inte att skriva säljande texter om sig själva och att skriva ett personligt brev är faktiskt ganska klurigt. Din killer pitch löser det åt dig automatiskt. Den beskriver dig på några få meningar som bygger på all den info som du lagt in gällande vart du jobbat, vad du vill jobba med, vilka skills du har och givetvis hur du är som person. Den hamnar högst upp i din TalentAd och får rekryterare att vilja läsa mer om dig.

Din annons om dig själv – din TalentAd

Navet i vår plattform handlar om att du ska kunna beskriva dig på ett smart och enkelt sätt. Därför lägger vi in din information i en riktigt snyggt designad annons om dig. Vi kallar den för din TalentAd. Kom ihåg att det är du som äger den så du gör precis vad du vill med den. Du kan skicka den till rekryterare om du aktivt söker jobb, du kan lägga ut den på sociala medier om vill marknadsföra dig själv och givetvis kan rekryterare hitta dig baserat på all din info som du lagt i din TalentAd. Man kan jämföra din TalentAd med ett snyggt CV fast mycket mycket smartare. Och vet du vad? Du behöver aldrig göra om någonting igen, du har ju all din data i din TalentAd.

Ditt CV

Det här är faktiskt samma sak som din TalentAd fast i en pdf. Så nu kan du strunta i att designa ditt CV och du behöver inte fundera på vad som borde ingå eller inte. Din TalentAd kan du ladda ner som PDF och sen kan du skicka den vart du vill, rekryterare kan sen klicka på en länk i din pdf och vips så är dom i din TalentAd.

Smart AI som hjälper att matcha rätt talang med rätt jobb

Om du är lite mer tekniskt intresserad så har du säkert redan nu funderat på hur vi gör matchningar i plattformen. Såhär går det till: All din data som du lägger upp är sökbar (förutom dina kontaktuppgifter såklart). Överlag så betyder det att vi använder fyra olika typer av dataset när vi matchar rekryterare och jobb med dig:

 • Testdata
  Om en rekryterare söker efter någon som gillar att träffa mycket nya människor ja då hamnar givetvis personer som är extroverta ganska högt upp i listan. Detsamma gäller såklart för alla andra testresultat också. Är du exempelvis strukturerad och gillar att hålla koll på detaljer ja då blir du matchad gentemot jobb där du kan få använda din fulla potential.
 • Skills
  De skills som du själv har lagt upp kan rekryterare söka efter. Om du exempelvis är duktig på javascript eller kanske på att fixa fina powerpoints då är det sökbart. Men här finns en liten twist! Desto mer skills du anger desto bättre är det såklart, men du behöver inte berätta om exakt allt du kan. Vi vet redan väldigt mycket om vilka skills som hör ihop med vilka jobb. Om du exempelvis är duktig på redovisningssystem men du har glömt att ange det så gör det ingenting så länge som du lagt in att du jobbat eller jobbar med redovisning. En rekryterare som söker efter någon som kan redovisningssystem kommer också att matchas mot personer som borde kunna det. Så för din skull så behöver du inte minnas precis allt som du kan, vi kan räkna ut det åt dig.
 • Vart du jobbat, din utbildning, körkort m.m.
  Den här datan är precis lika straight-forward som det låter. Om lägger in att du har en viss utbildning ja då kan rekryterare hitta dig baserat på det. Samma sak vad gäller körkort eller tidigare jobb och så vidare. Men samma twist som på skills finns även här! Om du säger att du jobbat som kundtjänstchef och har gjort det i några år då kommer det att påverka matchningen. Exempelvis såhär: Du har skrivit att du jobbat som kundtjänstchef och en rekryterare söker efter någon som är duktig på projektledning. Då kommer du troligtvis att komma ganska högt upp i den matchningen eftersom att vi vet att det finns stora likheter mellan jobbet som kundtjänstchef och projektledare.
 • Dina preferenser
  Att bli spammad är aldrig kul även om det handlar om jobberbjudanden. Därför skapar vi matchning baserat på vad du säger att du vill ha. Om du lägger in att det skulle vara kul att jobba som säljare då blir du också matchad med rekryterare som söker efter säljare. Här har vi också gjort en liten twist men baserat på jobbannonser. I vår plattform så kan du använda din TalentAd till att söka efter mängder med jobb. Men vi vet alla att det handlar inte om mängden av jobbannonser, det handlar om att få bra annonser som passar dig. Därför skickar vi dig små notifikationer när vi hittar jobbannonnser som ligger i linje med vad du faktiskt vill ha.

Så om man ska sammanfatta våra algoritmer så har vi helt enkelt tänkt såhär: Det ska vara enkelt samtidigt som man ska få riktigt smarta matchningar. Vi tycker dessutom att AI ska vara transparent, därför berättar vi gärna för dig om hur det fungerar.

Framtiden

Vi fyller på plattformen hela tiden med en massa bra saker. Du kommer exempelvis att inom kort att kunna få karriärtips och en plan för att nå dina drömjobb. Du kommer alltså att kunna fråga vår smarta AI ”Hur gör jag för att bli HR-chef?” eller ”Hur ska jag göra för att höja min lön?” och vi kommer att kunna ge dig en tydlig väg framåt. Du kommer också att kunna få automatiska tips där vi berättar för dig vilka jobb som du redan kan men kanske aldrig tidigare tänkt på! Men allt det där – det kommer lite senare. Nu är det dags att matcha dig med jobb!

Let’s get social!

@jobagent.se

[instagram-feed][instagram-feed num=6 cols=2]