Välkommen till JobAgent, en helt ny och unik delningstjänst

För några år sen fick jag se en whiteboard fylld med pilar, cirklar, flöden och ordet artist skrivet lite här och där.

Det var Mats Wernheim som förklarade att Spotify var genialiskt och att alla lyssnar på streamad musik eftersom att det är just enkelt. Man söker efter en artist och vips så finns låtarna där. Slutsatsen att Spotify är genialiskt höll jag med om, jag kommer ihåg hur det var att gå från att köpa CD-skivor för 179kr till att ha tillgång till nästan all musik för 99kr i månaden istället.

Eftersom vi båda jobbade med matchning och rekrytering så diskuterade vi likheterna mellan artister och talanger. Då började jag förstå vad alla pilarna på whiteboarden betydde. En artist spelar in sin musik, uppdaterar sin info och delar all sin data via streamingtjänster, varje låt kan man lyssna på oändligt många gånger, datan tar liksom inte slut utan den återanvänds (såklart). En talang skriver sitt CV, sitt personliga brev och svarar på sina tester. Men du får bara dela din data en gång, d.v.s. till rekryteraren eller den rekryterande chefen. Får du jobbet så är det väl inte någon större fara att du inte kan återanvända din data, men alla andra då? Alla som kommer två, trea, fyra osv, dom behöver göra om alla steg i rekryteringsprocessen men hos någon annan. Får du inte jobbet gång nummer två, ja då är det bara att göra om samma sak igen.

Där allt började – en skiss som beskriver hur rekrytering borde fungera – ungefär som Spotify.

Du borde kunna göra samma sak med din karriärdata

Om vi fortsätter vi på musik-liknelsen men utifrån hur rekrytering är uppbyggt: Skulle det vara troligt att (exempelvis) Ariana Grande skrev och publicerade en låt till dig som bara du får lyssna på och om du inte gillar den så kan hon inte återanvända den igen? Troligtivs inte.. Du borde kunna göra samma sak med din karriärdata. Skapa den, uppdatera den om du vill. Beskriva din potential och dela datan på dina villkor. Då borde rekryterare och rekryterande chefer kunna hitta dig lika lätt som du och jag hittar låtar på Spotify och vi kan alla lyssna på Ariana Grande samtidigt och hur många gånger som helst.

Det är där JobAgent® kommer in i bilden

Det har snart gått ett år sen vi började bygga vår plattform och vi har nu gått live. Vi har fått hjälp av riktigt duktiga testleverantörer som vet hur man kan mäta potential, vi har utvecklat ett eget self-assessment som beskriver din personlighet på mindre än 1 min. Vi har implementerat BankID för att man ska kunna känna sig trygg med sin data. Vi har utvecklat en funktion som kan skriva en säljande pitch om dig själv helt automatiskt. Vi har tillgängliggjort ca. 80% av Sveriges alla jobbannonser där du som talang kan ansöka med din data. Vi har också skapat vad vi kallar för en TalentAd – d.v.s. en riktigt snygg automatiskt skapad annons om dig själv som innehåller allt från din personlighet till vilka skills du har och vilka jobb som du är intresserad av. Snart öppnar vi också upp får rekryterare och rekryterande chefer.

Vår delningstjänst är alltså byggd i första hand för dig som jobbsökare, allt är gratis, du äger din data, det är du som bestämmer vad du vill göra med den och du får dela den precis hur du vill. Vår förhoppning är att vända upp och ner på matchnings- och rekryteringsbranschen och ge makten till dig som jobbsökare. Om du vill lyssna på musik så kan du köpa ett album för 179kr men det går också att få tillgång till nästan all musik för 99kr i månaden och det fungerar eftersom att artister kan dela sin data och du och jag kan hitta den. 

Tänk dig en framtid där matchning- och rekrytering fungerar på samma sätt, ja – vi tror att det kommer bli precis just så.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.