Video: Varför säger vi nej till 100 miljoner ansökningar?

I veckan var Björn, JobAgents VD, hos Norrsken där han presenterade hur JobAgent ska lösa en av vår tids absolut största utmaningar.

JobAgent är här för att lösa ett problem: The Global Skills Gap. Det här är en global utmaning som är tydlig både i Sverige, men likväl över jordens alla kontinenter. Vi vet att en av de viktigaste aspekterna för att ett samhälle ska må bra är att människor har ett arbete att gå till. När arbetslöshet stiger, stiger även den psykiska ohälsan – och landets ekonomi faller.

FN har gjort detta till ett av sina huvudmål, Sustainable Development Goals, och dom beskriver det som: Promote inclusive and sustainable economic growth, employment and decent work for all. Vi har alltså FN som säger att vi tillsammans behöver gemensamt skapa möjligheter för inkludering, anställning, bra och rimliga jobb för alla. Så varför gör vi inte det då?

Låt oss titta på The Global Skills Gap ur ett arbetsgivarperspektiv.

I en rapport från Grant thornton säger 40% av arbetsgivare globalt att dom haft problem med sin tillväxt eftersom dom inte har kunnat hitta kvalificerad personal att anställa. I Asien är det nästan 50% av arbetsgivare som har problem att växa. Och dessa siffror stiger år efter år.

I över 10 år har Manpower frågat en mängd företag om hur svårt det är att hitta personal. Här ser vi att det finns onekligen ett gigantiskt problem vad gäller matchning till jobb. När Manpower frågade arbetsgivare 2009 om hur svårt det var att hitta personal att anställa svarade 30% att det här var ett problem. När frågan ställdes igen 2019 har siffran nästan fördubblats, och det fortsätter att öka.

Vi har alltså en massiv efterfrågan på arbetskraft över hela världen. Ungefär hälften av alla bolag säger att det här är en av deras största utmaningar och själva kärnan till vad som hindrar dom att växa. Men hur är det med alla arbetssökande då? Är orsaken till problemet att det faktiskt inte finns kvalificerad arbetskraft att anställa? Nej!

Det finns ett stort utbud av personer som vill jobba, särskilt nu under pandemin.

Nej! Det finns ett stort utbud av människor som vill jobba, särskilt nu under pandemin. I EU har vi 16 miljoner människor som är arbetslösa och 140 miljoner människor som vill byta jobb. Bara i Sverige förra året var det 2 miljoner personer som ville byta jobb. Men är det så att dom här personerna som vill jobba inte är kvalificerade för jobbet? Är det det som är problemet? Nej, absolut inte.

Etableringsåldern, d.v.s. när minst 75% av en specifik årskull arbetar, låg på ungefär 20 år 1990. Nu är den på ungefär 30 år. Frågar man personer som idag har ett jobb, men som formellt hade varit underkvalificerade om dom varit tvungna att söka jobbet igen, säger majoriteten att dom har lärt sig sina färdigheter på jobbet. Så folk är alltså mer utbildade än någonsin, det tar längre tid att komma in på arbetsmarknaden och de personer som eventuellt saknar de formella meriterna för ett jobb kan lära dig det på jobbet. 

Så vi har alltså ett massivt utbud och en enorm efterfrågan – men varför fungerar inte rekrytering som det borde?

Vi har FN som säger att det här är ett av världens största problem, vi har bolag som skriker efter folk, vi har hur mycket människor som helst som dels är arbetslösa och som dels vill byta jobb. Sen har vi även individens drivkraft som handlar om att nå sina drömmar och jobba med det man tycker om, samt företagens drivkrafter som handlar om att hitta så bra personal som möjligt. Varför fungerar det inte? Varför fungerar inte rekrytering som det borde göra? Jo, pga 100 miljoner.

100 miljoner är vår uppskattning på hur många nekade ansökningar det finns i Sverige. Vi har en arbetsför befolkning på ca. 5,4 miljoner, men ändå finns det runt 100 miljoner nej-tack. Så som branschen fungerar idag startar du alltid med en annons. En arbetsgivare lägger upp en annons och jobbsökare får ansöka. Jag behöver skriva ihop mitt CV, mitt personliga brev och eventuellt måste jag svara på tester också. Processerna har dessutom blivit så pass strömlinjeformade för rekryterare så det inte ska bli ett administrativt problem om du får in 1 000 ansökningar för en tjänst. Det finns system som kan sålla bland ansökningar och göra mycket av jobbet åt dig.

Men för arbetssökare – där har vi ett problem. Jag behöver göra om mina processer gång på gång och jag kan inte återanvända min data. Söker jag en tjänst som projektledare hos ett bolag då hamnar min ansökan i det specifika bolagets databas. Ingen annan arbetsgivare får titta i databasen, vilket betyder att jag måste göra om samma process igen och igen och igen. På jobbannonser så borde det stå ”Sök och bli nekad – du kommer nog inte få jobbet”. Och det är precis vad som har hänt.

På jobbannonser så borde det stå ”Sök och bli nekad – du kommer nog inte få jobbet”.

Mängden ansökningar per år sjunker med ca 20%. Folk är trötta på att söka jobb och bli nekade igen, igen och igen.

Mängden ansökningar till jobb innan pandemin visade att det kommer in färre jobbansökningar för varje år som går. Dom har sjunkit med ungefär 20% varje år sen 2016. När vi kommer ut ur den här pandemin kommer exakt samma sak att hända igen. Folk har ingen lust att ansöka för det är ingen idé. Kollar man på sannolikheten att någon kommer klicka på en Facebook annons som handlar om just jobb, då kan vi se att folk är ungefär dubbelt så villiga att klicka på en annons som handlar om att börja gymma istället för att klicka på en annons som handlar om att söka ett jobb.

Men det här är ingen nyhet för rekryteringsbranchen, dom vet att det här är ett extremt stort problem. Även investeringsbolagen som satsar pengar inom HR-tech vet att det är är ett gigantiskt problem. Mängden riskkapital har inom HR-tech ökar år per år, till och med under första kvartalet av pandemin så strömmade det in pengar för att hitta bättre lösningar än dom som finns. Hela branschen i sig omsätter över 500 miljarder dollar årligen.

Men är lösningen verkligen att bygga fler innovativa plattformar för rekryterare? Är lösningen att skapa bättre annonser som gör att folk ändå söker? Nej vi tror inte det. Vi tror att vi behöver ta inspiration från en annan bransch som alldeles nyss var väldigt analog, nämligen musikindustrin.

Vi vill att rekryterare ska hitta personer att anställa lika enkelt som du hittar musik på Spotify.

Musikindustrin var väldigt analog för inte så länge sen. Kommer du ihåg när du var tvungen att gå till en skivbutik för att köpa Absolut Music för 179SEK. Jag kommer ihåg när jag gjorde det. Det var ingen som ifrågasatte det, man gick till skivbutiken, köpte sin CD och sen var man klar. Men ungefär 2008 kom det en streamingtjänst- Spotify. Helt plötsligt kunde artister dela sin musik och vi som lyssnare fick direkt tillgång till den. Vi behövde inte gå till en skivbutik längre, vi hade nästan all musik tillgänglig.

Vi som grundade JobAgent, jag och Mats Wernheim, började fundera på det här för flera år sen. Vi tänkte att vi kunde skapa en tjänst där man, istället för att dela sin musik, kan dela sin karriärdata – vilket betyder att rekryterare skulle kunna hitta dig och mig lika enkelt som du och jag hittar låtar på Spotify. Så startade vår vision bakom JobAgent.

Och nu, några år senare, har vi skapat en plattform som automatiskt hjälper dig att beskriva hur du är, vilka skills du har och vart du vill i din karriär – alltså vilka erbjudanden som passar dig. All din data paketeras i ett supersmart CV som vi kallar för din TalentAd. Du kan använda den precis hur du vill, om du exempelvis aktivt vill söka efter jobb eller marknadsföra dig.

Du som jobbsökare är med i varenda rekryteringsprocess som någonsin sker i hela plattformen utan att någonsin behöva söka ett enda jobb.

Men det fina är att din data även blir sökbar för rekryterare. Effekten blir alltså att så fort rekryterare går in och söker i vår plattform, då blir du som jobbsökare med i varenda rekryteringsprocess som någonsin sker i hela plattformen utan att någonsin behöva söka ett enda jobb. 

Och för att komma tillbaka till global skills gap – ja men vi har ju en lösning på problemet, något som gör vår plattform extra smart!

Med JobAgent kan du hitta jobb som baserat på din personlighet och dina skills, inte bara vad du jobbat med tidigare.

Vi använder olika dataset i vår platform som visar något som egentligen är ganska självklart, nämligen: kan du ett jobb, ja, då kan du många många fler. Men det som är speciellt i vår plattform är att vi vet avståndet mellan jobb. Det betyder att om du exempelvis har jobbat som projektledare, då kan du redan jobbet som kundtjänstchef. Om vi kombinerar ihop vad du kan, vad du vill och hur du är – då löser upp hela matchningproblematiken som är grunden till The global skills gap!

Matchningen mellan de två sidorna betyder alltså att hur du är, vad du kan och vad du vill ger arbetsgivare en lista på jobbsökare där vi plockat bort all den där onödiga information som vad du heter, var du bor och var du kommer ifrån. Både din bild och ditt namn är blurrad när rekryterare tittar på ditt CV (eller TalentAd, som vi brukar säga). Men din data är däremot sökbar. När arbetsgivare hittar dig så behöver dom göra en ansökning till dig, och du bestämmer själv om du vill dela all din personliga information och gå vidare till intervju. 

Så med JobAgent har vi ett enda mål – det är att lösa Global Skills Gap. Idag finns det över 100 miljoner nekade ansökningar i Sverige. Men tänk om vi på riktigt skulle ta tillvara på all den kompetens som finns där ute, all den potential och all kunskap som folk har. FN har förklarat att det här är ett av deras viktigaste mål, så då borde det vara vårt också.

Vårt bidrag till att lösa den här globala problematiken – Det är vår AI-drivna marknadsplattform där vi på riktigt tillgängliggör potential och låter jobbsökare och arbetsgivare hitta till varandra baserat på data som spelar roll. Tack för din uppmärksamhet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.